Blog: Grenzeloos dapper

Pink Ribbon

Terwijl personal trainer Tim met een “kom op, nog 10 tellen!” me door de pittige training heen sleept en me wederom mijn eigen grenzen laat verleggen, denk ik aan mijn zusje. Ze appte me vanochtend. Of ik nog inspiratie nodig had voor een column. Want dan wist ze wel wat.

 

Reclamecampagnes. Om de aandacht te krijgen, schijnt de boodschap grappig, griezelig of geil te moeten zijn. Maar wanneer wordt grappig, leedvermaak? Griezelig, een ware nachtmerrie? En geil, onethisch? Of, zoals mijn zusje opperde: “Wanneer gaat reclame over grenzen?”

 

Oktober was de maand waarin borstkanker centraal stond. En dan met name borstkanker bij jonge vrouwen. Juist bij deze groep (<45 jaar) is de ziekte moeilijker te constateren en te bestrijden. En is de impact op de toekomst – in de bloei van je leven – groot. Menig reclame passeerde zowel op televisie als radio de revue. Teksten als “mijn vriendinnen plannen hun leven, ik plan mijn uitvaart”, werden ingezet om de aandacht – en daarmee donaties voor onderzoek - te krijgen. In dezelfde maand kreeg mijn toen 34-jarige zusje te horen dat het knobbeltje in haar borst kwaadaardig was. Voor haar persoonlijk waren deze reclames een ware nachtmerrie. Alhoewel ze zich op hetzelfde moment meer dan ooit bewust was van het belang van de aandacht.

Ging deze reclame over grenzen? Voor de vriendinnen die hun leven aan het plannen zijn, niet. Integendeel, juist vanwege het besef van leven, een toekomst, doneren ze. Voor mijn zusje die maand wel.


Grenzen. Je kunt ze verleggen, erover heen gaan, ze trekken of overschrijden. Mijn zusje doet het tegenwoordig dagelijks. Het ene moment plan je vakantie, het andere moment chemo. Zo ben je moeder, zo ben je patiënt. Prikken eng? Na 30 keer onderga je het zonder blikken of blozen. Heb ik me tenminste laten vertellen.


Inmiddels is ze twee kuren onderweg. Is de prognose gelukkig gunstig. Heeft ze sinds jaren weer maatje 36. En blijkt dat ook een kort kapsel haar goed staat. Over grenzen verleggen gesproken. Wat een kanjer.

 

Grappig, griezelig, geil of grensoverschrijdend. Ik ga er zeker een blog of column aan wijden. Maar nu even niet.