Blog: Helden

Donna Suits

Een held. “Iemand die uitblinkt door moed”, definieert Van Dale. Of, zo vult Wikipedia aan, “een eretitel voor bestaande, fictieve of historische personen die om aardse daden worden bewonderd.” Onlangs volgde ik een workshop Brand Storytelling waarbij mij werd gevraagd naar mijn held. De held - naast onder andere de helper, de schat en het monster – is een van de elementen van een pakkend verhaal. Maar wie is de held in míjn verhaal? En wat kenmerkt hem of haar. Of het? Is dat iemand die durft, of iemand die doet? Iemand die ik ken of iemand die ik zou willen kennen?


Op de avond van Prinsjesdag ontving Humberto Tan bij RTL’s Late Night het strategisch-creatieve duo van Natwerk. In reactie op de over het algemeen als ‘saai’ beoordeelde troonrede, wisten zij een sprankelend ‘out-of-the-box’ concept te presenteren. Compleet onrealistisch, ongeremd en humoristisch. Maar wel goed onderbouwd. En op nationale televisie. Je moet het maar durven. Zonder meer een ‘aardse daad’ die ik bewonder.

Eerder deze zomer werd heel Nederland een held rijker. Dafne Schippers. Alleen al in gedachten houden mijn benen dat tempo niet bij. Een absoluut talent, tot haar recht gekomen door een combinatie van focus en discipline. Nederlands trots. Sportheld én volksheld.


Er zijn veel mensen die durven. En veel mensen die doen. Zij zeggen wat ze denken. Doen dingen die ik niet kan. Of zeggen dingen die ik niet durf. Soms ken ik ze, soms niet. Toch zijn het niet dé helden van mijn verhaal. De held in mijn verhaal treedt niet op de voorgrond. Die kent geen podiumplaats. Ambieert dit ook niet. Mijn held is de underdog. De stille kracht, de helpende hand.


Wat is Batman zonder Robin? Clark Kent zonder Lois Lane? Olie B. Bommel zonder Tom Poes? Robin, Lois en Tom zijn op het eerste gezicht de helpers. Batman, Clark en Lois de helden. Maar wie even verder kijkt, ziet de ware helden. Want echte helden… die maken het verschil.


Rechts van me werd Gandhi als held genoemd. Mijn buurvrouw noemde Jezus. Een andere cursist zag haar held in Lord of the Ring’s Frodo en een van de heren was al sinds jaar en dag een groot bewonderaar van Formule 1 design engineer Colin Chapman. En mijn held? Geen hoofdrol zonder bijrol. Geen man zonder vrouw. Geen Suits zonder... DONNA.