Blog: Betrapt!

Dacht je even discreet vreemd te kunnen gaan, wordt de datingsite ashleymadison.com gehackt. Slechts één toetsaanslag verwijderd van de schandpaal. Eén druk op de knop en je baan, reputatie en relatie staan op het spel. Dit terwijl ze verkondigen (zelfs nog op dit moment) dat ze ’s werelds beste discrete datingsite voor getrouwde mensen zijn.

Sinds de komst van internet lijkt vreemdgaan stukken makkelijker te zijn geworden. Oude liefdes worden teruggevonden, vervlogen tijden herleefd. Bijna iedereen is te traceren. En vluchtige ontmoetingen worden bevestigd door een Facebook vriendschapsverzoek. Christelijke politieke partijen maken zich zorgen om initiatieven als secondlove.nl, terwijl echtgenotes de browserhistorie doorpluizen. Vreemdgaan kan dan wel makkelijker geworden zijn, je partner hierop betrappen is dat ook.


Hoe voorzichtig we ook zijn, in de digitale wereld hebben we het niet zelf in de hand. En kunnen we ook zonder phishing-mails, virussen en hackers zwaar getroffen worden. Want je moet wel héél uitgekookt zijn om geen sporen na te laten. De eerder genoemde browserhistorie is de meest voor de hand liggende. Eenvoudig te wissen, maar je moet er toch maar even aan denken. Een groter gevaar schuilt in de bejubelde cloud. Erg fijn die extra back-up. Behalve als het om bestanden gaat die nu net niet voor de ogen van de ander bestemd waren. Overigens is vreemdgaan slechts een (smeuïg) voorbeeld; ook als je je partner positief wilt verrassen, zul je de nodige voor- en nazorgse maatregelen moeten nemen om niet betrapt te worden.


En dan nog… de grootste klokkenluider is SEA (Search Engine Advertising). De online advertenties, afgestemd op jouw browsergedrag, die te pas en te onpas verschijnen. Heb je in je pauze eventjes gekeken naar een nieuwe bikini? Voor je het weet verschijnt deze in beeld als je collega later die dag even over je schouder meekijkt. En gebruik je Facebook ook op je smartphone of tablet? Facebook vraagt je zonder blikken of blozen, met naam en toenaam, om de door jou onlangs gebruikte apps te beoordelen. Dus ook wat je van Tinder vond. Ai. Beter toch ook maar even die ‘bezorg-mijn-wederhelft-bloemen-app’ installeren.